Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • Verde Lunaria: akkor is au..... (2014.06.10. 10:38) Jövő?!....
  • Bötty04: "És egyfajta fanatizmus alakul ki bennem, amit már lassacskán képtelenség lesz elfojtani, és végez... (2014.06.08. 11:42) Hát ennek is vége....
  • Sangel: @Verde Lunaria: :D :D Hááát én jobban szeretem, ha pufókabb :D De így is elvinném egy körre :P (2014.02.18. 09:42) Plusz terhes terhesség....
  • Sangel: @gojjjo: Igazából nincs mit eldöntenem, mert ez így egy kicsit hosszabb és kényesebb dolog annál,... (2014.01.29. 19:54) Ex és a csók....
  • Verde Lunaria: Kell csinálnunk egy csajos nálam alvós estét.... Csepegős filmekkel... (2013.09.06. 15:17) Elegem van....

Sosem tudhatod, mi történt velük....

2012.06.26. 11:14 - Sangel

adakozás.jpg

Előre jelezném, nem a mártírt szeretném játszani és nem akarom magam beállítani szentnek. Csak próbálom felhívni a figyelmet embertársainkra....

Tegnap a szalonból hazajövet mentem szokásosan az oktogoni villi megállóba. Gondoltam átmegyek a túloldalra és eszem egy sajtburger menüt a mekiben. Amikoris egy hajléktalan mellett mentem el. Kukázott.... 

Mostanában már nem is annyira megszokott, hogy egy hajléktalan kukázik a tömegben, inkább kéregetni szoktak. Már ez a "divat". 

És akkor elővett egy kidobott kakaósdobozt a kukából. Kinyitotta és azt a pár csöppet, amire mi már képtelenek vagyunk várni, hogy kicsöpögjön, ő kicsöpögtette a kupakjába, majd megittam. Elméláztam rajta. Vajon ez az ember mennyire ki lehet szolgáltatva az éhségnek és a szomjúságnak, hogy azért a 3 csepp kakaóért ennyit szenved. Majd ugyanígy túrt egy kaukázusi kefires dobozt és azzal ugyanezt eljátszotta. 

Mentem tovább a mekibe.

Volt összesen 470 Ft-om, (hónap végén szűkölködöm általában :D ), szóval bementem kértem egy sajtburger menüt ice teával, elcsomagoltattam és megindultam a villi megállóba.

Odamentem az öreghez.

- Elnézést Uram!

- Igen?

- Ezt magának hoztam.

- De, de, de.... De hát ezt magának vette, és Önnel mi lesz?

- Nem! Ezt önnek vettem.

Megható volt, hogy az öreg még pont rám akart gondolni, hogy velem mi lesz. Lehet nem látta a teherautónyi fölösleget rajtam, hogy nem éppen ma fogok meghalni az éhségtől. Rám gondolt. Nem érdekelte, hogy ő szenved, neki az első reakciója az volt, hogy velem mi lesz.

Csak odaadtam neki, és el is mentem a villi elejéhez. Nem akartam, hogy hálálkodjon, mert nem kellene. Ez lenne a normális. Csak mára már annyian kerültek utcára, hogy képtelenek vagyunk mindenkin segíteni.

Nah ne értse félre senki, általában mindenki, aki pénzt kér tőlem, annak nem adok. Mert nem fogok ítélkezni, hogy melyik érdemli meg jobban. Meg amúgy sem állok olyan fényesen... Elég sok tartozása van anyumnak és nekem is, amit így sem mindig tudunk törleszteni. De....

De amikor látom, hogy valójában szüksége van valakinek valamire, annak adok. Adok az utcán zenélőknek, mert ők feldobják a napom, veszek levendulát az öregasszonyoktól, mert megillatosítják a napom. Elveszem a szórólapot az emberek kezéből, hogy ne rajtam múljon már az ő idejük. És igen. Az ilyen hajléktalanoknak is adok valamit, ha tudok, ha úgy látom, hogy segítségre van szükségük.

Volt már nem egyszer, hogy buliba menet nem bírtuk meginni a piánkat. Akkor azt odaadtuk egy aluljárósnak, vagy letettük mellé.

Én nem kérem, hogy mindenki segítsen mindennap a rászorulókon, csak azt kérem, hogy egy hónapban egyszer, ha nem is pénzzel, de emberséggel segítsük a körülöttünk élőket. Mondjuk az öregek szatyrait felcipelni az aluljáróból, vagy lesegíteni őket a villamosról, átadni a helyünket a terheseknek, kisgyerekeknek, időseknek. Olyan dolgokat, amiket mi még meg tudunk egy lendülettel oldani, de ők már nem, rajtuk segítsünk legalább. Mert nem is vesszük észre, de nagyon sok olyan csomagot vittem már fel a lépcsőkön, amik még nekem is nagyon nehezek voltak.... Nem is értem, hogy hogy bírják el azokat.... Volt egy idős néni, aki elsírta magát nekem, hogy mennyire kedves gesztus volt, és hogy áldjon meg engem a jó Isten... És hasonlók.

Nekünk csak egy perc az életünkből, de ők emlegetni fogják sokáig, hogy segítettünk akkor rajtuk....

Emberség...........................................

A bejegyzés trackback címe:

https://sangel.blog.hu/api/trackback/id/tr314611889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idegszaggató 2012.06.29. 14:13:00

Milyen kis cukorborsó írás :)

Nem is fűzök hozzá semmit, nem ám opálos lesz utána a fénye.

De azért a gesztusos-segítős részt jó olvasni, a csöveshez csak annyit, hogy szabad akaratukból választják ezt a sorsot.

... szóval Oktogon környékén melózol :)

Sangel 2012.07.02. 11:21:28

@idegszaggató: Igen az Oktogon környékén is melózom :)

Nem mellesleg valamilyen szinten egyetértek a szabad akaratukból léptek erre sorsra dologban... De azért azt is hagyjuk meg, hogy a mai világban nehéz nem odakerülni.... :/

BLX 2012.07.04. 12:47:47

@idegszaggató: Van olyan is biztos, aki választja. A másik meg elválik, és egyszercsak nincs hol laknia - nem azért, mert szétverte a családját és eltiltották tőlük, hanem mert nem tud ott maradni. Ja, azért (is) vált, mert előtte megszűnt a munkahelye. Vagy kilakoltatják, vagy lakásmaffia, stb. Aztán, ha már nincs hol laknia, akkor nem tud dolgozni sem normálisan - hiszen éjszaka nem tud aludni rendesen -, hát kirúgják. Szóval vagy választja, vagy rákényszerül.

idegszaggató 2012.07.04. 13:01:09

De vártam már egy hasonló kommentre.

Két irányzatot tudnék megkülönböztetni:

1. híradó irányzat: ahol megy a drámázás és senki nem tehet arról, ami vele történik

2. valós élet irányzat: amikor józan paraszti ésszel kell a problémákat megoldani

Az első irányzat igen népszerű, de azért jussunk el a másodikig.

Igen. Van aki elveszti a lakását és fedél nélkül marad. Igen, ez jelentős befolyással van az egyén életére.
De ha padlóra küldtek az nem ok arra, hogy ott maradj.

Magamra vonatkoztatva: elvesztem a lakásom ilyen vagy olyan okból. Fedél nélküli leszek. Kiszedek a kukából egy pár napos expresszt és nézek olyan állásokat, ahol például vidéken állatgondozó keresnek ottlakással.
És ez csak egy módja a talpraállásnak.

Akik a csöves létet választják, azoknak egyszerűen nincs kedvük elmenni dolgozni.

Soha nem fogom megérteni miért kell sajnálni őket. Aki dolgozik azt meg le lehet húzni ugye.

Bár ha a médiát megnézzük mindig azt sajnálják, aki nehéz sorsba jutott és azon segítenek. Nem aki munkából, becsületből fenntartja a családját.

Erre szokás mondani, hogy a munkának régen volt becsülete. Manapság meg sajnálják azt, aki messze kerüli.

BLX 2012.07.04. 13:06:58

@idegszaggató: Ha jól értem, neked van tapasztalatod abban, hogy kell ilyen helyzetből felállni. Mesélj róla, érdekel.
Biztos, hogy soknál pszichológiai, stb. okok vannak mögötte.

idegszaggató 2012.07.04. 13:10:12

@BLX: Fedél nélküli helyzetbe még nem kerültem.
De igen, ha mondjuk mentálisan beteg az illető, akkor nincs sok remény.

Az más kérdés, hogy államnak meg nem kellene hagynia csellengeni őket. Intézményekkel lehetne rajtuk segíteni, nem alamizsnákkal.

BLX 2012.07.04. 13:10:46

Ja, igen. Nem mondtam, hogy nem tehetnek arról, hogy oda jutottak, ahova; azt sem, hogy nem kell tenniük nekik is azért, hogy kijöjjenek belőle! De azt igen, hogy elítélni mindig egyszerűbb (latinosan: primitívebb), mint megérteni.

BLX 2012.07.04. 13:13:16

@idegszaggató: Intézmény, nem alamizsna: egyetértek! Ez lenne a megértés, és a belőle fakadó megoldás.

BLX 2012.07.04. 13:15:59

Nézd, egy darabig eltart, míg kijön belőle. Mert az állás még nem jelent fedelet. És nagyon lezsarol mentálisan. Meg aztán ezt az állapotot nagyon sokan nem bírják pia nélkül, aztán ha már alkoholistává is válik, akkor aztán alig van remény.
Van egy kezdeményezés Pesten, nem emlékszem melyik kerületben. Ott éppen olyan hajléktalanok élnek, akiknek van munkájuk.

idegszaggató 2012.07.04. 13:16:06

Persze amikor a dolgozó polgárokat hagyják vergődni a szakadt szociális hálóban és haldokló egészségügyben, folyamatosan növelve az államadósságot addig mi gondolkodhatunk itt utópisztikusan :)

BLX 2012.07.04. 13:36:46

@idegszaggató: És ezzel az állástalan hajléktalanok számát növelik


süti beállítások módosítása